Dit interdisciplinair langetermijnonderzoeksproject, gezamenlijk ontwikkeld door het M HKA en de KU Leuven, richt zich op een specifiek maar complex werk: één met veel facetten, dat variabel geïnstalleerd kan worden, onvoltooid is, en een open einde heeft: Ship of Fools / The Dockers’ Museum (2010-2013) van de kunstenaar en theoreticus Allan Sekula (1951-2013). Het project, gevoed door het onderzoek van de teamleden, blijft evolueren via onderzoeksresultaten die opeenvolgend getoond worden, onder meer op dit digitaal platform.

SELECTED ITEMS

Sekula allan dockers museum document%2014 (c)SABAM Belgium
Untitled (The Dockers' Museum, object nr. 16), 1930
Prent , 25,4 x 20 cm
ink, paper

De tekstloze beeldroman 25 images de la passion d’un homme is een socialistische, pacifistische variant op het lijden van Christus, waarin een gewone man opkomt voor zijn rechten en dat uiteindelijk met de dood moet bekopen. Deze houtsnede bevindt zich als laatste in de reeks en beeldt de protagonist af tijdens zijn executie. De protagonist wordt geëxecuteerd omdat hij zijn mond opentrekt over het onrecht tegen de arbeidersklasse.

Dit is geen melodramatisch, afzonderlijk geval. De voorstelling is zo beheerst, zo weinig uiterlijk bewogen, dat zij de dramatiek van een in de huidige samenleving geregeld voorkomende toestand des te intiemer voelbaar maakt. Het sterke zwart-witcontrast van de houtsnede en de doordachte compositie dragen hiertoe bij. In 25 images de la passion d’un homme plaatst Masereel de onverschilligheid van de maatschappij tegenover een naar bestaansmogelijkheden hunkerende generatie. Masereels idee van een jonge man die het onrecht tegen de arbeidersklasse aanvecht in een geïndustrialiseerde samenleving kan vanzelfsprekend gelinkt worden met de dokwerkers van Allan Sekula wiens levens getekend zijn door de hedendaagse maritieme economie.

– Claudia Aerts, Josefien Debacker, Heleen De Koster


Frans Masereel, zonder titel, houtgravure, zwart-wit print op papier, zoals gepubliceerd in 25 images de la passion d’un homme (1918), 25.4 x 20 cm. Derde van zes items aangekocht door Allan Sekula via eBay op 26 april en 11 mei 2010. © SABAM Belgium.