Dit interdisciplinair langetermijnonderzoeksproject, gezamenlijk ontwikkeld door het M HKA en de KU Leuven, richt zich op een specifiek maar complex werk: één met veel facetten, dat variabel geïnstalleerd kan worden, onvoltooid is, en een open einde heeft: Ship of Fools / The Dockers’ Museum (2010-2013) van de kunstenaar en theoreticus Allan Sekula (1951-2013). Het project, gevoed door het onderzoek van de teamleden, blijft evolueren via onderzoeksresultaten die opeenvolgend getoond worden, onder meer op dit digitaal platform.

SELECTED ITEMS

Sekula allan dockers museum document%207 (c)Josée Gaudaen-Dieltjens
Ex-libris print of baby being deliverd on the docks (The Dockers' Museum, object nr. 9), 1980
Prent , 22 x 10,7 cm
ink, paper

Deze prent toont een jong kind dat wordt afgeleverd in de haven van Antwerpen in een net dat is bevestigd aan een kraan. De haven wordt duidelijk afgebeeld op de achtergrond. Aan de rand van de schelde is de stad te zien, de kathedraal steekt hoog boven de horizon uit. De huisjes zijn op gedetailleerde en minutieuze wijze weergegeven, net als de rest van de prent. Het kind krijst, alsof het pas geboren is. Door middel van arceringen worden schaduwen weergegeven op het lichaam van het kind. Deze eerder sculpturale uitwerking van de baby staat in contrast met de schematische, lineaire uitwerking van de achtergrond.

De kraan en het net alluderen op de ooievaar die normaal pasgeboren kinderen naar de ouders brengt. Het kind staat symbool voor het feit dat alle leven wordt bestendigd door de economie en de handel die via havens en overzees vervoer wordt gevoerd.

Gerard Gaudaen was een houtsnijder, houtgraveur, kopergraveur, tekenaar, ontwerper en illustrator. Zijn liefde voor de houtsnede vat hij aan in het grafisch atelier van Victor Stuyvaert in de Akademie voor Schone Kunsten in Gent. Gaudaen speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne ex libris in België die vooral in het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw een grote populariteit kende.

Gaudaen werkte vaak rond het thema van de zeevaart. Kranen die het beeld van scheepswerven beheersen en composities met vaartuigen zijn onderwerpen die vaak terugkomen in Gaudaens uitgesproken constructivistische prenten. Sekula kan via deze link geïnteresseerd zijn geraakt in het werk van Gaudaen.

Gaudaen maakte vele ex libris en gebruiksgrafiek. Ook dit ambachtelijke aspect van Gaudaen kan interessant zijn geweest voor Sekula. In deze prent komt zowel het ambachtelijke aspect als het thema van de overzeese handel aan bod, wat de aankoop van deze prent verklaart.

– Lotte Feremans


Gerard Gaudaen, Ex-Libris of Baby Being Delivered on the Docks in Antwerp [titel gegeven door Allan Sekula], houtgravure, zwart-wit print op papier, 1980, 22 x 10,7 cm. Originele titel: Geboortekaart voor Saskia Heylen met als voorstelling 'Boreling in net aan takel voor de Rede van Antwerpen'. Aangekocht door Allan Sekula via eBay op 14 mei 2010. (c)Josée Gaudaen-Dieltjens