Dit interdisciplinair langetermijnonderzoeksproject, gezamenlijk ontwikkeld door het M HKA en de KU Leuven, richt zich op een specifiek maar complex werk: één met veel facetten, dat variabel geïnstalleerd kan worden, onvoltooid is, en een open einde heeft: Ship of Fools / The Dockers’ Museum (2010-2013) van de kunstenaar en theoreticus Allan Sekula (1951-2013). Het project, gevoed door het onderzoek van de teamleden, blijft evolueren via onderzoeksresultaten die opeenvolgend getoond worden, onder meer op dit digitaal platform.

SELECTED ITEMS

Cartoon Portrait of John Heartfield by an Irish Artist [Elizabeth Shaw] who Emigrated to the DDR (The Dockers' Museum, object nr. 59), 1959
Prent , 43,5 x 31 cm
ink, paper

Op de lithografie wordt de Duitse dadakunstenaar John Heartfield (1891-1968) weergegeven. Hij werd gezien als de vader van de fotomontage. Hij hergebruikt prints uit tijdschriften en vertaalt deze door middel van lijm en schaar naar een nieuw idee. Vandaar dat hij door Elizabeth Shaw met een schaar en lijm in zijn jaszak wordt afgebeeld. Heartfield verblijft tussen 1940 en 1950 in Engeland maar keert in 1950 terug naar Berlijn en de voormalige DDR. Hij is net als Elizabeth Shaw lid van de Academy of Arts van de DDR.

Elizabeth Shaw (1920-1992) is geboren in Ierland en studeerde in London. Zij is vooral gekend als illustrator en auteur van kinderboeken. In 1947 verhuist zij samen met haar man Rene Graetz, een Duiste beeldhouwer, naar Oost-Berlijn. Veel van haar illustraties werden gepubliceerd in tijdschriften en kranten als Our Time, Liliput en Das Magazin. Haar werk werd tentoongesteld in Parijs, London en München.

Het portret van John Heartfield maakt deel uit van een reeks die Shaw maakt van de leden van de Academy of Arts van de DDR in 1959. Ieder lid van de academie zou een map gekregen hebben met de verschillende portretten. Volgens haar dochter, Anne Schneider, is deze lithografie nooit gepubliceerd geweest.

– Oona Van Cauwelaert


Cartoon Portrait of John Heartfield by an Irish Artist [Elizabeth Shaw] who Emigrated to the DDR  [die emigreerde naar Berlijn in 1964] [titel gegeven door Allan Sekula], gesigneerd door de kunstenaar, lithografie, zwart-wit print op papier, 1959, 43.5 x 31 cm. Aangekocht door Allan Sekula via eBay op 14 juni 2010. © Elizabeth Shaw Erben